Met deze 16 trucjes heb jij geen last meer van vet haar

Heb jij nooit last van vet haar? Lucky you! Het merendeel van de wereldwijde bevolking heeft helaas wel te maken met vet haar. Niets aan te doen zou je denken, maar gelukkig hebben wij 16 trucjes voor jou verzameld zodat jij hier geen last meer van hoeft te hebben.

Oorzaak vet haar

Leuk hoor, dat we een lijst aan oplossingen voor je hebben, maar wat is eigenlijk de oorzaak van vet haar? In de huid zitten allemaal poriën met talgkliertjes. Deze talgkliertjes produceren talg en dit zorgt er dan weer voor dat onze huid soepel blijft. De talgproductie wordt door een aantal factoren beïnvloed.

  • Ten eerste kan vet haar erfelijk zijn. Zijn jouw ouders en overgroot ouders ‘gezegend’ met vet haar? Grote kans dat jouw haar ook snel vet wordt.
  • Hormonen spelen bij vrouwen vaak een rol. De hormoonspiegel verandert gedurende de dagen, dit heeft invloed op de hoeveelheid talg die jouw hoofdhuid aanmaakt. Je zult dus merken dat jouw haar bepaalde periodes sneller vet wordt dan andere periodes.
  • Dan speelt het weer ook nog mee. Wanneer het in de zomer warm is of je op een tropische vakantiebestemming bent, zal je meer gaan zweten. We zweten ook op ons hoofd en zorgt er helaas ook voor dat ons haar sneller vet wordt.

16 tips & tricks bij vet haar

1. Was je haar niet te vaak

Deze tip heb je waarschijnlijk al eerder gehoord. Door je haar vaak te wassen stimuleer je de talg productie. Zaak dus om je haar zo min mogelijk te wassen. Stel je wast nu elke dag je haar, probeer deze maand dan eens 5x per week je haar te wassen. De maand daarna was je 4x per week je haar, etc. Houd dit zo vol totdat je ongeveer 2 á 3 keer per week je haar wast. Voor de één is dit veel makkelijker dan de ander, maar probeer het eens in combinatie met de volgende tips.

2. Gebruik lauwwarm water tijdens het wassen

Heet water droogt je haar uit, waardoor er nog meer talg geproduceerd wordt om te compenseren. Heet douchen heeft dus een averechts effect. Probeer daarom je haar met lauwwarm water te wassen.

3. Eindig het wassen met koud water

Wanneer je je haar net gewassen hebt, spoel je haar na afloop nog eens met koud water. Dit zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten en heeft een positief effect op de talgproductie.

4. Masseer je hoofd zo min mogelijk tijdens het wassen

Elke aanraking op je hoofd zorgt voor een toenemende talgproductie. Probeer daarom tijdens het wassen van je haar zo min mogelijk je hoofd te masseren, hoe fijn dit soms ook kan zijn.

5. Gebruik een milde shampoo

Een heftige shampoo kan de talgproductie stimuleren. Gebruik het liefst een milde shampoo of een shampoo voor een gevoelige hoofdhuid.

6. Spoel shampoo goed uit

Shampoo restjes die achterblijven in het haar na het wassen zorgen ervoor dat vet zich kan ophopen. Spoel je haar daarom goed uit na het wassen.

7. Gebruik een conditioner of masker alleen in de punten

Een conditioner of masker zorgen voor mooi glanzend haar dat soepel valt, maar probeer dit alleen in de lengtes aan te brengen. Wanneer je het product te dicht bij je hoofdhuid aanbrengt, ‘glijdt’ vet als het ware over je haar. Met als gevolg dat niet alleen de aanzet van je haar vet is, maar ook de langere lokken.

8. 1x per week een badje met soda

Een tip uit grootmoeders boekje: maak maximaal (!) één keer per week een badje met soda en was hier lichtjes je haar mee. Soda werkt uitdrogend en lost vet op. Dit wil je dus zeker niet te vaak doen, maar het proberen waard.

9. Gebruik ‘s ochtends droogshampoo

Droogshampoo is de uitvinding van deze eeuw. Een bus droogshampoo bevat vaak talk (niet te verwarren met talg) of een ander absorberend bestandsmiddeltje. Als je dit bij je haar aanzet gebruikt, zullen vetten worden opgenomen en gecamoufleerd. Gebruik droogshampoo niet alleen als je haat al vet is, maar ook preventief! Wanneer je net je haar gewassen hebt en vervolgens droogshampoo gebruikt, krijg je én meer volume in je haar én zal je haar minder snel vet worden.

10. Gebruik droogshampoo voordat je gaat slapen

Vaak wordt droogshampoo overdag gebruikt of pas wanneer het haar al vet is. Maar beter voorkomen dan genezen toch? Gebruik daarom ook een beetje droogshampoo voordat je gaat slapen. Tijdens je slaap maakt je hoofdhuid namelijk ook talg aan, wat meteen kan worden opgenomen door de droogshampoo. Kam de volgende dag wel even je haar door om de droogshampoo weer gelijkmatig uit je haar te kammen.

11. Borstel je haar alleen wanneer nodig

Misschien een beetje tegenstrijdig met wat ik zojuist zei, maar probeer je haar zo min mogelijk te borstelen. Elke keer dat jij je haar borstelt vanaf de aanzet zal vet zich verspreiden door de langere delen van jouw haar. Probeer tijdens het borstelen niet te starten bij je hoofdhuid, maar liever halverwege het haar. Op je hoofdhuid zit alle talg, dit wil je natuurlijk niet verspreiden naar andere delen van het haar.

12. Ga zo min mogelijk met je handen door je haar

Wat voor borstelen geldt, geldt ook voor je handen. Probeer zo min mogelijk met je handen door het haar te gaan. Ook hiermee verspreid je de talg door je haar waardoor het sneller vet wordt.

13. Vermijd vette stylingsproducten

Gels, serums, olies, heel fijn allemaal om je haar net die glans te geven of beter in model te krijgen, maar dit zorgt er helaas ook voor dat je haar sneller vet wordt. Probeer stylingsproducten dus te beperken tot een minimum.

14. Gebruik zo min mogelijk een föhn en stijltang

De föhn en stijltang geven hitte af en hitte zorgt er weer voor dat de talgproductie gestimuleerd wordt. Föhn en stijl daarom niet de aanzet van je haar, maar focus je op de langere lokken.

15. Slaap op een schoon kussen

Gedurende de nacht draai je met je hoofd over het kussen heen. Dit zorgt ervoor dat vet in je haar verspreid wordt. Dit is helaas moeilijk tegen te houden, maar wat je er wel aan kan doen is om je kussen schoon te houden. Je kunt bijvoorbeeld je kussen de tweede dag omdraaien waardoor je weer op een ‘schoon’ kussen slaapt. Maar wil je niet elke dag/twee dagen je kussen verschonen? Koop dan een aantal hydrofiele doeken voor een paar euro. Deze kan je elke dag op je kussen leggen zodat je haar minder snel vet wordt.

16. Draag je haar vast

Draag je haar in een staart of knot overdag én ‘s nachts. Omdat je haar vast zit, beweegt het minder en verspreiden vetten zich minder snel.