DIY: je vintage designer tas zelf opknappen en repareren

Wat zou je doen als je jaren terug een designer tas hebt gekocht, maar er nu krasjes en plekjes op zitten? Laten we eerlijk wezen, de tas was waarschijnlijk niet goedkoop. Het liefst draag je je tas de hele dag bij je, maar dit zorgt natuurlijk sneller voor een beschadiging. Hoe kun je je Chanel tas opknappen en krasjes en beschadigingen minder zichtbaar maken?

Je designer tas laten opknappen

Er zijn over de hele wereld bedrijven te vinden die jouw designer tas kunnen repareren en opknappen. Meestal begint dit bij €250 en ben je jouw tas een paar weken kwijt. In sommige gevallen is dit niet nodig en kan de winkel waar je jouw tas hebt gekocht het (gratis) repareren. Check hiervoor het garantiebewijs en de voorwaarden bij de aankoop van de tas.

Je designer tas zelf opknappen

Gelukkig zijn er een hoop trucjes die je zelf kunt doen zodat jouw tas er weer fris en als (bijna) nieuw uitziet! Op YouTube kwam ik de volgende video tegen die alles haarfijn voor je uitlegt.

De stappen

In het filmpje repareren en knappen ze de designer tas op door de volgende stappen te volgen:

  1. Allereerst haal je de tas natuurlijk leeg. Dat maakt net even wat makkelijker schoon 😉
  2. Vervolgens haal je onderdelen uit elkaar. Dat klinkt ingewikkeld, maar valt best mee. Kijk bijvoorbeeld of je lussen en banden los kunt maken van de tas. In het filmpje halen ze het leren bandje zelfs uit de metalen ringetjes, zodat je straks het hele bandje goed kunt schoonmaken.
  3. Nu je alle onderdelen van de tas los hebt gemaakt, kun je elk deel goed schoonmaken. De grote oppervlakken poets je bijvoorbeeld met een doekje of fijn borsteltje. Voor de kleine stukjes en hoekjes kun je beter een tandenborstel of wattenstaafje gebruiken. Vergeet niet de binnenkant ook schoon te maken!
  4. Gebruik een milde zeep zodat je het leer niet beschadigt. Groene zeep kun je prima gebruiken, maar er zijn ook schoonmaakmiddeltjes te koop speciaal voor leer.
  5. Droog de tas na het schoonmaken met zeep met een droge doek of handdoekje. Als de tas te lang nat blijft kunnen er (water)kringen op het leer ontstaan.
  6. Kapotte hoekjes en randjes kun je lijmen met textiellijm. Als je kleine plekjes wil lijmen is dit makkelijker met een tandenstokertje. Doe het lijm op een tandenstoker en verspreid de lijm goed over het stukje dat je vast wil maken. Met een tandenstoker kom het lijm zelfs op de kleinste plekjes. Laat de lijm goed drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.
  7. Nu is het tijd om beschadigde plekken te herstellen en weer glad te maken. Als je Googled op ‘leer plamuur’ of ‘leer vulpasta’ kom je verschillende producten tegen die dit doen. Smeer de plamuur/pasta voorzichtig over de beschadigingen om het oppervlak weer glad te maken. De meeste plamuur/pasta-producten zijn wit. Dit gaan we in de volgende stap oplossen.
  8. Vervolgens is het tijd om vlekjes en verkleuringen minder zichtbaar te maken. Dit doe je met leerverf. In het YouTube filmpje verven ze de hele tas opnieuw in één kleur, maar je kunt ook alleen de beschadigde plekjes van een klein likje verf voorzien. Plekken die erg beschadigd zijn zul je een aantal keer opnieuw moeten verven.
  9. Spray de tas goed in met een leerbeschermende spray. Wrijf de spray uit met een doek of handdoekje.
  10. Nu de onderdelen weer zo goed als nieuw zijn kun je de tas weer in elkaar zetten! Bevestig alle losgemaakte bandjes weer aan de tas. Nu is je designer tas weer zo goed als nieuw en kan er weer een paar jaar tegenaan!