DIY: zo maak je je broek een maat kleiner zonder naaimachine

Heb je ook wel eens een broek gekocht die eenmaal thuis toch iets te groot bleek te zijn rond je taille? Of ben je afgevallen waardoor je jeans net een maatje te groot is geworden? Met deze mega simpele truc maak je je broek 1 á 2 maten kleiner rond je taille zonder dat je een naaimachine nodig hebt!

Je broek smaller maken

Je kan natuurlijk je broek naar de plaatselijke kledingmaker brengen. Dit kost je meestal rond de €25,00 en is binnen een aantal dagen gemaakt. Wanneer je iets handiger bent zou je zelf achter de naaimachine kunnen kruipen en de taille innemen. Maar als je iets minder handig bent (of lui), bekijk dan het filmpje hieronder!

De stappen

Toen ik deze video zag dacht ik: waarom heb ik hier niet eerder aan gedacht? In feite maak je je broek smaller door de volgende stappen:

  1. De tailleband van een broek bestaat meestal uit twee lagen. Maak twee knipjes in de binnenste laag van de tailleband. Eén knipje maak je aan de rugzijde links, de tweede aan de rugzijde rechts, richting de zijnaden van de broek. Maak de knipjes ongeveer 3 á 4 centimeter groot.
  2. Koop een dik, stevig elastieken band. Deze band rijg je door de ruimte die net ontstaan is. Je haalt de band door één van de twee knipjes helemaal tot je de andere kant van de tailleband hebt bereikt.
  3. Zet nu eerst één kant van de elastieken band vast aan de binnenkant van de tailleband. Als je echt geen naald en draad wil gebruiken, kan je een veiligheidsspeld gebruiken om de band mee vast te zetten. Als je de band wel goed wil vastzetten kan je naald en draad gebruiken en met de hand het elastiek vast zetten.
  4. Pak nu het andere uiteinde van het elastiek, het deel dat nog niet vast zit aan de broek. Trek de elastiek nu strak en duw de tailleband hier overheen, zodat de broek kleiner wordt. Nu zet je het andere uiteinde van het elastiek ook vast. Doe dit eerst met een veiligheidsspeld. Laat het hierbij of maak dit stuk ook vast met naald en draad.

Et voilà! Je hebt nu zelf je broek een maatje kleiner gemaakt in nog geen 10 minuten!