Black tie

De dresscode black tie staat niet dagelijks op een uitnodiging en komt voor bij formele gelegenheden. Black tie is een populaire dresscode bij (grote) bruiloften, feesten voor bijzondere milestones, ceremonies en op de rode loper.

Bij een uitnodiging voor een black tie evenement is het belangrijk om te weten hoelaat het evenement begint. Overdag mag je een cocktailjurk of lange (gala)jurk dragen. In de avond daarentegen hoor je volgens de dresscode een lange avondjurk te dragen.

Bij een black tie evenement is een lange (gala)jurk gebruikelijk. Overdag is een cocktailjurk mogelijk.

Black tie wordt nogal eens verward met white tie. Niet onbegrijpelijk, want de benaming lijkt nogal op elkaar. Black tie is minder formeel dan white tie. Dat verschil zie je bijvoorbeeld overdag, waarbij je bij black tie een cocktailjurk mag dragen, maar bij white tie uitsluitend een lange (gala)jurk wordt geaccepteerd.

In Nederland wordt deze dresscode black tie genoemd. Andere benamingen voor black tie zijn ook wel dinnerjacket (Engeland), cravate noir (Frankrijk), esmoquin (Spanje) en tuxedo (Amerika).

Kleding: overdag heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen een cocktailjurk of een lange (gala)jurk. Vergeet onder een cocktailjurk geen panty te dragen! ’s Avonds draag je een elegante lange avondjurk. De jurk mag een bescheiden decolleté hebben, maar draag dat alleen als je je daar comfortabel bij voelt. Lees hier meer over de ideale jurklengte voor black tie.

Schoenen: bij black tie horen hakken. Draag bijvoorbeeld mooie pumps of sandalen met een mooie hak. Loop je makkelijk op hakken? Kies dan voor hakken van minimaal 7 centimeter hoog. Draag je niet vaak hakken? Ga dan voor een hakje van 3-6 centimeter.

Accessoires: je kunt je outfit afmaken met subtiele en stijlvolle sieraden. Bij black tie is het absoluut not done om een horloge te dragen. Voor je pinpas en telefoon draag je een clutch die je in je hand vasthoudt. Voor een chique evenement mag je halflange handschoenen aandoen in een kleur die past bij de jurk. Maar tegenwoordig is dit steeds minder gebruikelijk en is dus zeker niet verplicht!

Make-up: net als voor de kleding geldt dat de make-up ook rustig is. Kies daarom voor aardetinten. Een smokey-eye kan prachtig staan, maar doe dit alleen als je je daar comfortabel bij voelt.

Haar: steek je haar volledig op of zet het vast in een mooie knot. Je mag je haar ook voor de helft opsteken, maar dit is minder gebruikelijk.

Kleuren en prints: black tie staat bekend om de rustige kleuren en prints. Houd het ingetogen. Wil je toch een kleuraccent toevoegen aan je look? Doe dit dan door je oogschaduw licht aan te zetten met kleur of te kiezen voor een sieraad met gekleurde stenen.