White tie

White tie is de meest formele dresscode die er is. White tie wordt gedragen naar bijvoorbeeld een gala, award show en een koninklijk evenement. Draag bij een white tie evenement altijd een lange (gala)jurk.

Ondanks dat white tie evenementen geen alledaagse evenementen zijn, is het wel een van de leukste. Er zijn nauwelijks regels waar je je aan hoeft te houden. Het is de bedoeling dat je opvalt en je creativiteit gebruikt. Zorg er altijd voor dat je outfit er elegant en verzorgd uitziet.

Bij white tie mag je uitpakken en wil je opvallen!

Het verschil tussen white tie en black tie is dat je bij white tie volledig mag uitpakken, maar bij black tie je outfit iets meer ingetogen is.

Kleding: kies voor een feestelijke galajurk, het liefst zo lang mogelijk. Zelfs een (korte) sleep is toegestaan. Je wil graag opvallen. Kies bijvoorbeeld voor een jurk met pailletten, kralen en steentjes. Draag altijd een panty, zelfs al valt je jurk tot op de grond en zijn je benen en voeten niet te zien.

Schoenen: de kans is klein dat je je schoenen zult zien tijdens een white tie evenement. Toch is het gebruikelijk om een mooie hoge hak te dragen, zodat je net iets langer bent. Kies voor een elegante pump of open sandaal.

Accessoires: ook voor de accessoires geldt dat er weinig regels zijn, zolang het maar elegant is. Je kunt kiezen voor fonkelende, glimmende sieraden of juist subtiele sieraden om de jurk meer te laten spreken. Je mag meerdere sieraden dragen zoals een ketting, armbanden en ringen, maar draag géén horloge. Halflange handschoenen waren vroeger verplicht, maar zijn tegenwoordig optioneel. Neem een paar kleine items mee die je mee kunt nemen in een clutch.

Make-up: met de make-up mag je uitpakken, maar ook hier geldt dat je er wel verzorgd uitziet. Vermijd uitbundige kleuren, maar een kleuraccent is toegestaan, liefst matchend met een kledingstuk of accessoire.

Haar: laat je haar mooi opsteken en/of gebruik een mooi haaraccessoire. Volgens de officiële etiquette dien je een hoed te dragen, maar dit wordt tegenwoordig minder strikt nageleefd.

Kleuren en prints: er zijn weinig regels als het gaat om kleur. Bij white tie gaat het erom dat je opvalt en uitpakt. Dit kun je doen door een jurk te dragen in een felle kleur. Een andere manier om op te vallen is door een jurk te kiezen met veel steentjes, pailletten of zelfs veren. Prints kun je beter vermijden.