Een leren jas, broek of rok wassen – mag leren kleding in de wasmachine?

Bijna iedereen heeft wel een leren kledingstuk in de kast hangen. Eens in de zoveel tijd willen we het graag wassen of opfrissen. Helaas gaat dat niet zo makkelijk als met de meeste andere kledingstukken. Als je een kledingstuk van leer wil wassen of schoonmaken, moet je voorzichtig zijn.

Er zijn veel verschillende soorten leer en elk type leer wil weer anders behandeld en gewassen worden. Bekijk voordat je het item wil gaan wassen eerst om welk type leer het gaat. Imitatieleer en suède wil je bijvoorbeeld anders behandelen dan glad leer.

Was leer zo min mogelijk om de vorm en textuur te behouden. Elke wasbeurt zorgt ervoor dat het leer slijt en de vorm verliest. Je wil natuurlijk niet dat je mooie leren broek, jas of rok te wijd wordt door de vele wasbeurten. Als je het toch gaat wassen, doe dat dan gericht. Beslis of je de kleding wil wassen omdat er vlekken op zitten, omdat er een geurtje aan zit of omdat je het wil opfrissen. Voor elk probleem is een specifieke manier om het leer te behandelen.

Inhoud

Leer wassen in de wasmachine

Mag je een leren kledingstuk in de wasmachine wassen? Bekijk allereerst het waslabel aan de binnenkant van de broek of jas. Soms staat er in het label dat het niet gewassen mag worden of alleen door middel van ‘dry cleaning’. Let hier goed op en volg altijd deze instructies op. Het voordeel van leren kleding wassen met een wasmachine, is dat het makkelijk en snel is. Daarnaast worden vlekken en geurtjes verwijderd zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen.

Als in het label van het kledingstuk staat dat het gewassen mag worden, volg dan een aantal stappen op:

  1. Haal scherpe delen van het kledingstuk af voor het wassen, zodat het leer niet beschadigt. Kan je dat niet verwijderen? Stop het dan liever niet in de wasmachine maar was het op de hand.
  2. Draai je jas, broek of rok binnenstebuiten voordat je deze gaat wassen
  3. Doe het kledingstuk in een waszak om het materiaal te beschermen tegen de wastrommel
  4. Stop alleen kledingstukken in de wasmachine die van leer gemaakt zijn. Voegen eventueel een oud laken of handdoek bij de was, zodat het leer beschermd wordt tijdens het draaien.
  5. Gebruik maar een heel klein beetje milde wasmiddel en wasverzachter
  6. Kies dan voor een kort, rustig wasprogramma op een laag toerental en laat de kleding niet centrifugeren
  7. Was alleen met koud water of warm water tot 30 graden.

Gebruik alleen een mild wasmiddel om het leer mee te wassen in de wasmachine. Dat kan je normale wasmiddel zijn, maar je kunt ook een beetje babyshampoo gebruiken. Daarnaast zijn er verschillende wasmiddelen te koop, speciaal geschikt om leer mee te wassen. Hoe je vervolgens de kleding het best kunt laten drogen (met een wasdroger?), leggen we in dit artikel uit.

Nadelen van leer wassen in de wasmachine

Er zitten wel een aantal nadelen aan het wassen van leer in de wasmachine:

  • Het leer kan beschadigen door scherpe deeltjes, zoals een rits of knopen.
  • De wasmachine kan zorgen voor kreukels in de stof die lastig eruit te halen zijn.
  • Het kan een felle of zwarte kleur vervagen.
  • Stug leer wordt bij een wasbeurt soepeler en kan het model uit de kleding halen.

Was een kledingstuk van suède niet in de wasmachine. Suède heeft een andere structuur dan de meeste andere leersoorten. Als suède nat wordt kan de structuur veranderen en rekt het uit waardoor de vorm uit je kleding gaat.

Krimpt leer in de wasmachine?

Als je leer wast in koud water zal het niet gaan krimpen, maar wassen met heet water zal je leren kledingstuk wel laten krimpen. Als je je kleding bewust wil laten krimpen weet ik niet of je blij wordt van deze manier. Het leer zal namelijk hard en stug worden en het is moeilijk en kost tijd om weer mooi soepel te laten worden.

Ga niet trekken aan de kleding en zet er niet te veel spanning op als het nog nat is. Nat leer gaat dan snel lubberen en raakt uit vorm.

Wasmachine en wasdroger

Leer wassen met de hand

Je kunt de jas, broek of rok makkelijk met de hand wassen. Deze manier is veiliger dan wassen met de wasmachine en geeft je meer controle.

Voordat je het hele kledingstuk met de hand gaat wassen, kun je dit beter eerst proberen op een klein stukje leer. Doe dit op een stukje dat niet zichtbaar is, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een jas of aan de binnenkant van een jas- of broekzak. Bekijk na het wassen van dit kleine stukje of het het gewenste effect heeft. Let er bijvoorbeeld op of de kleur niet vervaagd is en het geen plek achterlaat.

Als het leren kledingstuk weinig of milde vlekken heeft, dan kun je het eerst proberen te verwijderen met water. Maak een doek vochtig met lauw water en wrijf met lichte druk over het oppervlak. Vermijd te veel druk, want dat kan het leer beschadigen of kreuken veroorzaken. Zorg ervoor dat het water lauw is en niet te heet, want heet water kan een plek achterlaten of de structuur van het leer aantasten. Als de vlekken te hardnekkig zijn, probeer dit dan apart te behandelen met de stappen die verderop in dit artikel worden beschreven.

Als je het kledingstuk volledig wil wassen, pak dan een teiltje of gebruik een badkuip en vul dit met koud tot lauw water. Voeg een scheutje milde zeep of babyshampoo toe en meng dit goed met het water. Laat de kleding hier een half uurtje tot een uurtje in weken. Spoel de kleding af met alleen koud of lauw water om zeepresten te verwijderen. Zeepresten kunnen het leer aantasten en plekken verharden.

Na het wassen is de kleding nat en wil je dit op de beste manier laten drogen. In dit artikel leggen we uit wat de beste manier is om leren kleding te drogen en of dat in een wasdroger kan.

Leer wassen met stoom

Een milde en veilige manier om leer te wassen is om dit te doen met stoom. Sommige wasmachines hebben een stoomprogramma die hier uitermate geschikt voor zijn. Daarnaast zijn er ook handzame stoomapparaten te koop die je kunt gebruiken. Het stoomapparaat houd je dicht bij de kleding zodat de stoom het leer vochtig maakt. Houd het apparaat niet direct tegen het leer aan, want dan wordt het nat.

Als je stoom gebruikt, kies dan altijd voor de mildste optie en de koudste temperatuur om stoom te genereren. Als de temperatuur te heet is kan het leer aangetast worden, krimpen of hard worden.

Naar de stomerij

Sommige stomerijen bieden de mogelijkheid om je jas, broek of rok van leer te laten reinigen. Toen ik mijn leren jas naar de stomerij bracht vertelden ze dat ze samenwerken met een gespecialiseerd bedrijf en de jas daar naartoe sturen. De standaardbehandeling reinigt de binnen- en buitenkant van het item. Geurtjes en lichte vlekken worden zo verwijderd. Zit er een diepere vlek in het leer? Laat dit dan even weten en vraag of ze daar ook een behandeling voor aanbieden.

Het laten reinigen van een leren kledingstuk bij de stomerij duurt ongeveer 1 á 2 weken, afhankelijk van jouw stomerij natuurlijk. Bij mijn stomerij kostte het reinigen van een jas €49,50.

Vlekken verwijderen uit leer

Zodra er een vlek op leer komt, behandel het dan binnen 15 minuten met een warme doek of tissue. Afhankelijk van het type leer kan de vlek snel in het leer trekken en moeilijk te verwijderen zijn. Dep de doek of tissue over de net ontstane vlek, dit helpt al om een diepe vlek te voorkomen. Als deppen niet voldoende helpt mag je zacht over de vlek wrijven.

Probeer diezelfde dag nog de vlek grondig te verwijderen. Afhankelijk van het type vlek kun je dit verwijderen op een van de volgende manieren:

  • Vette vlekken: bedek de vlek met een dun laagje maizena, maiszetmeel of talkpoeder en maak het licht vochtig. Laat dit 2-5 minuten op de vlek liggen en verwijder het met een lauwwarme doek in ronddraaiende bewegingen. Herhaal dit nog 2 á 3 keer of totdat de vette vlek weg is. Herhaal het liever een aantal keer kort in plaats van in één keer 15 minuten, zo zie je wat het effect is op het leer en ga je onherstelbare schade tegen. Haal als laatst nog een warme doek over de plek om eventueel achtergebleven sporen maizena of maiszetmeel te verwijderen.
  • Zoutvlekken: pak eerst een klein borsteltje of een oude tandenborstel en ga daarmee zacht over de vlek heen om de grove zoutdeeltjes te verwijderen. Doe dit zachtjes om het leer niet te beschadigen. Vul daarna een kommetje voor de helft met water en de andere helft met azijn. Dip een doek in het azijn/water mengsel, wring de doek uit, wrijf het over de zoute vlek op de jas of broek en herhaal dit een paar keer. Gebruik tot slot een warme doek die je alleen vochtig maakt met warm water (en dus zonder azijn) en haal dit nogmaals over de vlek.
  • Watervlekken: pak een bakje en doe daar een paar druppels babyshampoo in. Vul het bakje voor de rest met water en meng goed. Gebruik vervolgens een doek of sponsje en dip deze in het bakje met zeep. Knijp goed uit, de doek of spons hoeft alleen maar een beetje vochtig te zijn. Ga vervolgens een aantal keer over en rondom de vlekken heen om de watervlekken eruit te halen.
  • Kleine vlekken: gebruik een babydoekje om een kleine vlekken en smetjes te verwijderen. Een babydoekje bevat altijd milde ingrediënten die het leer niet aantasten.
  • Vlekken op wit leer: pak een oude tandenborstel en doe daar een klein beetje tandpasta op. Kies voor een witte tandpasta zonder kleuren en zonder korreltjes. Ga langzaam met ronddraaiende bewegingen over het leer om de vlek te verwijderen. Spoel tussendoor een aantal keer af met water en herhaal dit tot de vlek weg is. Doe dit niet te lang, want dat kan het leer beschadigen.

Gebruik nooit alcohol of aceton om vlekken op leer mee te verwijderen! Deze middeltjes tasten het leer aan en laten een plek achter. Er ontstaat een kleurverschil die je nauwelijks kunt herstellen.

Geurtjes verwijderen uit leer

Als er oppervlakkige geurtjes in je kleding zitten, zoals rook, dan kun je het eenvoudig zelf verwijderen door te stomen in de badkamer. Hang voordat je gaat douchen je kleding aan een kledinghanger in de badkamer. Zodra je gaat douchen zal het warme water voor stoom zorgen. De stoom zorgt ervoor dat luchtjes in je kleding weggaan. Hang de kleding vervolgens een uurtje buiten en de geurtjes zijn verdwenen!

Hardnekkige geuren zoals zweetgeurtjes kun je beter verwijderen door het leer in de wasmachine te doen of met de hand te wassen. Stomen in de badkamer heeft dan niet genoeg of maar tijdelijk effect.