Leren kledingstukken verzorgen en onderhouden – hetzelfde als schoenen?

Om lang plezier te houden van een leren kledingstuk is het belangrijk om het goed te verzorgen en onderhouden. Doe dit regelmatig zodat het kledingstuk lang mooi blijft.

Test vooraf of het bewerkt leer is en dus een beschermingslaag heeft. Je kan testen of het leer een beschermingslaag heeft door een paar waterdruppels op het oppervlak te sprenkelen. Als je de waterdruppels na ongeveer 10 seconde makkelijk van het leer kunt afvegen zonder dat het volledig door het leer geabsorbeerd is, dan weet je dat het bewerkt leer is. Als je er zeker van bent dat het een leer een beschermlaag heeft, kun je producten gebruiken om het leer te verzorgen en onderhouden. Heeft het leer geen beschermlaag? Wees dan iets voorzichtiger, omdat de producten in het leer kunnen trekken en daardoor vlekken kunnen veroorzaken. Test in dit geval eerst het product op een klein stukje dat niet zichtbaar is, voordat je het product over de hele jas of broek gebruikt.

Verzorgende middeltjes voor leer

Er zijn verschillende manieren om een jack, broek of rok te onderhouden.

  • Leerspray of impregneerspray. Er zijn verschillende beschermingsmiddelen voor leer verkrijgbaar, onder andere in de vorm van een spray. Deze middelen zorgen voor een beschermingslaagje op het leer, zodat het leer beschermd wordt tegen vlekken en vuil. Spray het middel op een doek en poets het gelijkmatig over het leer in ronddraaiende bewegingen. Spray het product niet direct op het leer om geconcentreerde vlekken van het middel te voorkomen. Gebruik een leerspray elke 3 maanden, zodat je kledingstuk lang mooi blijft. Het merk Collonil verkoopt een transparante spray (€14,99)  die geschikt is voor leren kleding.
  • Leerconditioner of crème. Een leerconditioner is een crème-achtig product dat je op een doek aanbrengt en vervolgens met de doek over het leer wrijft. De substantie wrijf je net zo lang over het leer totdat het volledig is opgenomen en er een glans achterblijft. Afhankelijk van hoe vaak je het kledingstuk draagt kun je het maandelijks (bij een leren jack die je bijna dagelijks draagt) of eens in de drie maanden (bij een broek of rok die je één keer per week draagt) bewerken met leerconditioner. Collonil verkoopt een transparante crème in tube (€9,99) die je voor kleding kunt gebruiken.
  • Azijn en olijfolie. Een kleine DIY-versie met huis-tuin-en-keukenmiddel om je leren kledingstuk te onderhouden, is door azijn en olijfolie te gebruiken. Vul een klein bakje voor de helft met azijn en de andere helft met olijfolie. Roer dit mengsel goed door elkaar. Gebruik een doekje, tissue of spons en dep dit in het mengsel. Dep of wrijf in cirkelbewegingen over het kledingstuk. Ga minstens 3-5 keer over elk stuk heen, zodat het leer weer mooi soepel en glanzend wordt.
  • Vaseline. Als je een leren kledingstuk vaak draagt, ontstaan er kreukels en draagrimpels. De kreukels kun verzachten door vaseline te gebruiken. Doe een klein beetje vaseline op de kreukels en smeer dit uit met je vinger of met een doekje. Blijf een tijdje wrijven zodat het leer veracht en de kreukels minder worden. Helemaal verdwijnen zullen ze niet, maar ze zullen een stuk minder opvallen.

Leren kleding verzorgen net als schoenen?

Kleding gemaakt van leer moet op een andere manier worden verzorgd dan leren schoenen.

Gebruik geen gekleurde schoenenpoets bij het onderhouden van je leren kleding! Schoenen zijn gemaakt van dik leer terwijl de meeste kledingstukken zijn gemaakt van soepel leer. In eerste instantie zal schoenenpoets je kleding laten stralen, maar na verloop van tijd gaat het mogelijk verkleuren, uitdrogen of wordt het leer aangetast. Schoenenpoets is vaak gekleurd, dit zorgt ervoor dat je kleding strepen en sporen achter zal laten.

Vermijd daarnaast een aantal ingrediënten in de producten, zoals siliconen en producten die de PH-waarde van laar aantasten. Siliconen laten een laagje achter op leer. In het begin is dit niet erg, maar naarmate de siliconen opdragen trekken ze in het leer en kunnen vlekken achterlaten.

Kreukels voorkomen

Nadat je het leren kledingstuk verzorgd hebt, hang je het op om nieuwe kreukels te voorkomen. Hang een leren jack op aan een kledinghanger in de kast, zodat de originele vorm erin blijft. Een broek of rok hang je bij voorkeur aan een hanger met clips. Vouw het niet op in de kast, dit zorgt voor kreukels die er misschien niet meer uit gaan.